Sayfalar

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Rafting Sporu-İlk Defa Rafting Yapacaklara Öneriler

Rafting raft adı verilen botlarla debisi yüksek akarsularda yapılan bir spordur.Bu botlar ilk defa Amerika Birleşik Devletlerinde nehirlerde insan taşımak amacıyla kullanılmış daha sonra da ikinci dünya savaşında asker çıkartmak amaçlı kullanılmış.1972 yılında yine Amerika Birleşik Devletlerinde spor amaçlı kullanılmaya başlamış.İlk kez Münih Olimpiyat Oyunlarında spor olarak yer almış.Rafting sporunu insanın doğanın gücüne karşı gelmesi olarak tanımlayabiliriz.Raftçının (rafting sporu yapan kişi) olanca hızıyla akan nehirde kürekler yardımıyla kaya çarpmadan ve botu devirmeden yol almaktır.Herkes rafting yapabilir mi?Çok önemli bir rahatsızlığı olmayan (epilepsi,kalp rahatsızlığı ,kalp pili takılı olanlar,astım rahatsızlığı bulunanlar,hamileler hariç) yüzme bilen hemen herkes bu sporu yapabilir.Rafting sporu adrenalinin doruk noktasında yaşandığı bir spordur.Ben heyecana gelemem diyorsanız bu spora başlamınızı tavsiye etmem.Eğer adrenalin bağımlısıysanız Antalya Köprülü Kanyon sizi bu sporda tatmin etmeyecek burada rafting yaptıktan sonra daha zorlu nehirlerde rafting yapmak isteyeceksiniz.Ülkemiz akarsular açısından çok zengin olduğu için bir çok nehirde bu sporu yapmak mümmkün.Rafting sporu rafting turları düzenleyen şirketlerin sağladığı ekipman ve eğitmenler eşliğinde yapılıyor.Bu tur şirketleri size bu spor için gerekli ekipmanı ve rafting yapmadan önce  25-30 dakika süren bir eğitim sağlıyorlar.




Rafting aslında bir takım sporu.Raftlara 8-10 kişi biniyor.Bu yüzde raftlara bineceğiniz kişilerin tanıdık olması ya da bu kişilerin arkadaşlarınız olması bu zorlu yolculuğun keyifli geçmesi açısından önemli.

İlk Defa Rafting Yapacaklara Öneriler:

  • Rafting yapacağınız mevsim çok önemlidir.Bu sporu bahar aylarında yapacak olanlar neoprenden(ıslandığında çabuk bir şekilde kuruyup vücut ısısını koruyan)yapılmış ayakkabı ve kıyafetlerle botlara binmenizi öneririm.Aksi taktirde 5 yada 6 saat soğuk sularda mücadele etmek sizin için çok zor olabilir.Yaz aylarında sadece sandelet giymek yeterli olabilir.
  • Raftlara eğitmenlerle beraber biniliyor .Eğitmenler size suda nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda bilgiler veriyor.Eğitmenlere uyarılarını kulak asmak sizin ve takımnızın can güvenliği açısından önemli.
  • Nehre girmeden önce mutlaka güneş kremi sürülmeli.Güneş kremi hem soğuk suya karşı vücudun dayanıklılığını arttırıyor hem de güneşten yanmanızı önlüyor.
  • Başa takılan güvenlik kaskının suya girmeden önce iyi takılıp takılmadığı mutlaka kontrol edilmeli.Bu kask gevşek takılmamalı normal sıkılıkta takılmalı.Numaralı gözlük kullanıyorsanız bu gözlükleri arkası lastikli kaymayan sporcu gözlükeriyle değiştirmeniz güvenliğiniz açısından gereklidir.Düşme esnasında bu gözlükler kayalara çarpıp gözünüzü yaralayabilir.
Raftingde nehirler zorluk derecelerine göre 6 dereceye ayrılır.1.derece çok basit 2.derece basit 3.derece orta zorlukta 4.derece zor 5.derece aşırı zor debisi yüksek tehlikeli kayaların bulunduğu nehirler 6.derece uzman raftingcilerin bile geçmesi zor ya da imkansız nehirler.İlk defa rafting yapacaksanız 1. veya 2. derece zorluktaki nehirleri seçmenizi öneririm. Antalya Köprülü Kanyon bu kanyonlardan birisi.Bu kanyonda geçilmesi gereken 2 yada 3 rapid(debisi yüksek ,kayalık yerler) bulunuyor.Eğer Antalya Köprülü Kanyonda rafting yapmak sizi adrenalin açısından tatmin etmediyse adrenalin dozum daha yüksek olsun istiyorsanız ikinci  durağınız  Rize Fırtına deresi olmalı.Buradaki rapidler biraz daha zorlu.
Aslında rafting sporu hayatın ta kendisi.İnsan yaşamı gibi inişli çıkşlı zorlu bir nehirde raftı devirmeden rapidleri ustalıkla geçebilmek hüner istiyor.Azgın sularda mücadele edip  rapidleri geçtikten sonra kendinizi zorlu bir savaşı kazanmış bir komutan gibi hayatın sizin önünüze çıkaracağı tüm zorlukları aşabilecek gibi hissediyorsunuz.Bu duyguyu bir kez daha tatmayı hiç bir şeye değişmem. 


.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder